Motion till Kyrkomötet
2005:15
av Eva Zetterberg m.fl.
Kyrkans aktieinnehav i vapenindustri
|
Kyrkomötet
Mot 2005:15
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att en nolltolerans införs för Svenska kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin.
2. Kyrkomötet beslutar att, om ovanstående förslag blir avslaget, att nolltoleransnivån för aktieinnehav i vapenindustrin sänks till 10 procent.
Motivering
Svenska kyrkans innehav av aktier i vapenindustrin debatteras emellanåt i massmedia. Det är positivt att frågan har uppmärksammats och att gränsvärdet för innehav har sänkts. Men för att kyrkan skall kunna vara trovärdig i sitt budskap måste en nolltolerans eftersträvas.
Svenska kyrkan är den ekonomiskt viktigaste aktören bland de kristna samfunden i Sverige. Enligt kyrkoordningen skall alla medel förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt utifrån kyrkans grundläggande värderingar. Det långsiktiga målet måste naturligtvis vara att allt kyrkligt ägande förekommer endast i verksamheter som är etiskt försvarbara. Det handlar om kyrkans trovärdighet. Vapen kan kränka liv. Vapen förstör skapelsen och med vapen som redskap kränks de mänskliga rättigheterna.
Ett problem med de etiska fondernas rekommendationer avseende aktieinnehav i vapenproducerande företag är att några stora företag klarar sig på att deras andel i vapenproduktionen är begränsad i relation till hela koncernens produktion. I Sverige gäller det huvudsakligen Volvo och Ericsson. Båda är stora vapenproducenter. De är faktiskt de största i landet enligt den årliga rapporten om svensk krigsmaterielexport. Men trots detta är det inte omöjligt att komma ner till en nolltolerans. Exempelvis har fondförvaltaren KPA nolltolerans för investeringar i vapenindustrin. EFS har infört nolltolerans för innehav av aktier i vapenindustrin. Även Robur har nolltolerans för vapenaktier i sina etiska fonder.
Kyrkan erkänner staters rätt att försvara sig. Detta innebär inte att kyrkan måste vara delägare i vapenindustrin. I områden som är etiskt mycket komplicerade bör kyrkan tillämpa försiktighetsprincipen och sträva efter att inte vara delägare i försvarsindustrin, varken i Sverige eller i andra länder. Tilläggas kan att vid samtal med en tjänsteman på Robur fondförvaltning framgick att det inte alls är svårt att genomdriva en nolltolerans utan snarare lättare än andra begränsade alternativ.
Stockholm den 20 juni 2005
Eva Zetterberg Anki Erdmann Jonny Larsson
Kaya Ålander
|